Alleen groenvoer gezond?

29-07-2023 10:44

Regelmatig wordt mij gevraagd wat Ik vind van het voeren van alleen groenvoer aan konijnen. En natuurlijk heb ik hierover een mening. Als voedingsdeskundige bekijk ik het als volgt:

Net als voor mensen kunnen we voor konijnen voeding indelen in 3 basis categorieën.

Dit zijn:

  1. Onbewerkte, zoals grassen en kruiden
  2. Bewerkte, zoals hooi
  3. Gefabriceerde, zoals biks


Om als mens, maar ook als konijn gezond te blijven is het belangrijk om zo veel als mogelijk producten te eten uit categorie 1, onbewerkt. Alleen schuilt hierin een gevaar! 

Goede voeding is belangrijk voor oa groei, voorkomen van ziekte, genezing van ziekte en wonden en voor het leveren van energie. Het is belangrijk dat de hoeveelheid voeding en de benodigdheden van het lichaam in balans zijn. Wanneer je geen gebalanceerde voeding geeft aan je konijn, dan heb je een groot risico voor het optreden van ziekten.

Om konijnen alleen onbewerkt voer te geven is veel kennis nodig. En dat niet alleen, onbewerkt biologisch vers voer is kostbaar en kun je niet overal zonder gevaren plukken en/of in een winkel vinden. Daarbij kun je onbewerkt voer niet lang bewaren. Dagelijks meerdere malen plukken is dan ook noodzakelijk om fermentatie te voorkomen. Groen voer dat te lang blijft liggen gaat rotten (fermenteren) en daarbij komen stoffen vrij die slecht zijn voor de darmen van een konijn. Ook kunnen we het voeren van groenvoer aan onze huiskonijnen niet vergelijken met konijnen die in de natuur leven. Konijnen die leven in de natuur wegen gemiddeld 1,5 kilo. Zij hebben dan ook veel minder voeding nodig dan veel van onze huiskonijnen. Hoeveel weegt jouw konijn? Vergelijk dit eens met een konijn dat leeft in de natuur?

Konijnen in de natuur brengen 70% van hun actieve tijd door aan “grazen”. Zo eten ze ongeveer 1 tot 2 kilo groen per dag. Ze zoeken de meest voedingsrijke stukjes van een plant op. Denk hierbij ook aan de wortels.

Vergelijk dit nu eens met een Vlaamse reus van 7 kilo. Hoeveel verse groente moet een Vlaam wel niet eten om goed op gewicht te blijven? Het is dus oppassen met het geven van alleen groenvoer!

Als we dan kijken naar hooi, dan valt dat onder categorie 2, bewerkte voeding. Het is gedroogd en veelal verpakt in een zak waardoor het langer houdbaar is. De grassen en kruiden in het hooi zijn alleen gedroogd en daarmee nog dichtbij categorie 1. Een goede kwaliteit hooi, bezit naast grassen een diversiteit aan kruiden. Net als in de natuur hebben konijnen veel tijd nodig om het hooi om te zetten in bruikbare voedingsstoffen. Daarmee is hooi voor het konijn niet alleen gezond om goed op gewicht te blijven, het draagt ook bij aan de mentale gezondheid en voorkomt verveling.

Categorie 3 is in een fabriek gemaakt. De onbewerkte producten, zoals mais, sojaschillen, etc. worden gemalen en met hulpstoffen aan elkaar gebonden zodat er een droge korrel ontstaat die lang bewaard kan blijven. In veel van de korrels vind je ook toegevoegde vitamine en mineralen. Vergelijk het maar pizza’s of pasta uit de supermarkt. Een konijn kan in een korte tijd veel biks eten. Wanneer een konijn te veel biks krijgt is het snel verzadigd en zal geen hooi meer eten. Het konijn wordt dik en heeft grote kans op ziekten. Daarnaast is er een grote kans op verveling.  

Denk eens aan jezelf. Wat eet jij op een dag? Is dat alleen onbewerkt, bewerkt, gefabriceerd of is het een combinatie van deze 3?

De meeste mensen eten een combinatie van de 3 categorieën. Er zijn mensen die alleen categorie 1 producten eten. Zij doen er alles aan om gezond te blijven. Het liefst eten ze rauwe producten, zoals fruit, groente, water, noten, rauwe vis etc. Maar om alle voedingsstoffen binnen te krijgen is het een hele uitdaging om zo te leven.

Gevaren in deze categorie zijn.

  • ondergewicht. Doordat een groot deel van de maaltijden voornamelijk bestaat uit voedsel laag in calorieën, is er een grotere kans op ondergewicht.
  • tekorten aan voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium.
  • tandbederf
  • Ontregelde hormonen
  • een groeiachterstand

Er zijn ook mensen die alleen producten eten uit categorie 3. Denk hierbij aan pasta, hamburgers, chips, frisdrank, pizza’s etc.

Gevaren in deze categorie zijn.

  • Overgewicht. Het te veel aan koolhydraten wordt omgezet in vetten en in het lichaam opgeslagen
  • tekorten aan voedingsstoffen, zoals vitamine B, Omega 3
  • ziekten zoals hart- en vaatziekte en diabetes
  • tandbederf
  • depressie

Dan blijft categorie 2 producten over. Mensen die alleen producten eten die gepureerd, vermalen, bevroren etc. zijn ken ik eigenlijk niet. Mensen die op hun gezondheid letten gebruiken producten uit categorie 1 en 2 en heel zelden uit 3.

Terug naar onze konijnen. Om onze konijnen gezond te houden is het belangrijk om zo veel als mogelijk producten te kiezen uit categorie 1 en 2 en een beetje uit 3.

Categorie 3? Is dat dan niet ongezond? In biks zitten verschillende voedingsstoffen (vitamine en mineralen) die je in natuurlijke producten niet altijd vindt. Natuurlijk kunnen we, net als bij mensen, konijnen helpen door supplementen aan te bieden om aan alle vitamines en mineralen te komen, maar dat is echt een hele opgave.

Ik kies niet voor het geven van alleen groenvoer. Naast dat ik er geen tijd voor heb om dagelijks een enorme hoeveelheid aan groen te plukken en/ of te kopen. Let op! Het gaat echt om kilo’s per konijn!!! wil ik ook zeker zijn dat ze alle voedingsstoffen binnen krijgen om gezond oud te kunnen worden.

Daarom kies ik voor een combinatie van de 3 categorieën.

Hoofdvoer = Hooi

Aangevuld met verse groente en kruiden (niet te veel zodat het niet bederft).

En een kleine hoeveelheid kwalitatief goede biks.

 

Meer weten over voeding speciaal geschikt voor jouw konijn(en)? Volg dan een van onze workshops, opleidingen, lessen over voeding.