Proveto 30 november 2019

01-12-2019 11:41

Scholing, nascholing en bijscholing vind ik erg belangrijk om mijn kennis bij te houden, nieuwe inzichten op te doen en mijn praktijkervaring te toetsen aan de theorie en andersom.

 

Zo ook op de Konijnen- en Knaagdierendag georganiseerd door Proveto op 30 november 2019.

Ik kreeg deze dag bevestiging van een deel van mijn kennis, maar er waren ook een aantal punten die ik niet eerder had gehoord of bij mij vraagtekens opriepen. En met name de informatie die ik niet weet of bij mij vragen oproepen vind ik leuk. Dat betekent namelijk … huiswerk!

En dat is niet omdat ik de dierenartsen en deskundigen niet op hun “blauwe”, “bruine” ogen vertrouw maar omdat ik gewoonweg erg nieuwsgierig ben ingesteld en alles wil begrijpen. (weet dat dit een utopie is maar toch ;-) ) De uitkomst van mijn “huiswerk” zal ik in de informatiebrief van het voorjaar beschrijven.  Mocht iemand zelf ervaring hebben en dit met mij willen delen… GRAAG! Natuurlijk wel met een onderbouwing!

Hieronder de vragen die ik heb meegenomen om verder uit te zoeken in volgorde van de presentaties die ik heb bijgewoond. 

Bernice Muntz, dierentrainer,  gaf een presentatie over het trainen van konijnen voordat ze bij de dierenarts komen met als doel dat een konijn meer ontspannen is tijdens het bezoek.
De vraag die deze “methode” bij mij oproept is of al de inspanning van het trainen niet verloren gaat bij een  negatieve ervaring bij de dierenarts of met een negatieve smaak in een spuitje, die je vooraf met water of iets lekkers hebt getraind?

Esther Hagen-Plantinga, voedingsdeskundige, gaf een presentatie over voeding bij het konijn dat niet wil eten. (anorectische konijn)

De vragen die ik van haar presentatie heb meegenomen zijn: … Wat bedoelde zij met; als de darmen stilliggen van een konijn gaan de bacteriën binnen 24 uur dood en beschadigen de cellen in de wand van de darmen?  Ik denk dan… Is dit dan een soort van Lekkende darm (leaky gut) die bij een konijn binnen 24 uur onherstelbare schade veroorzaakt?
Het eten van gemaaid gras is gevaarlijk voor het konijn, omdat het gras “gekneusd” is. Wat is gekneusd gras en wat gebeurd er door de kneuzing met het gras waardoor het zo slecht is voor het konijn?

Fred van der Kolk en Yvonne van Zeeland, dierenartsen,  bespraken 3 casussen in de vorm van een quiz.
De foto met daarop een konijn dat aan beide kanten van haar buik kaal was en waarbij wat schilfers zichtbaar waren was het gevolg van een tandprobleem. Deze zag ik niet aankomen omdat ik dacht dat het de buik was van een voedster die haar jongen aan het zogen was. (hormonaal). Deze casus zorgt ook voor meer onderzoek bij mij naar tandproblemen irt vachtproblemen.

Frances Harcourt-Brown, dierenarts gespecialiseerd in konijnen, gaf een lezing over konijnen met gebitsproblemen.
Ze gaf aan dat wanneer een konijn eenmaal gebitsproblemen heeft, je beter de voeding aan kunt passen omdat de oorzaak niet blijvend kan worden verholpen. Ik vraag mij af of dit zo is.
Verder gaf ze aan dat het eten van een beetje fruit oké is en dat fruit en wortel geen gas veroorzaakt maar de suikers in fruit en wortel  bijdragen aan de opslag van vet. Ook dit is het onderzoeken waard omdat ik fruit sterk afraad om andere redenen.

Nico Schoenmaker, dierenarts, gaf een presentatie “van jeuk tot haaruitval”. De mijten in de huid hebben korte pootjes en in de mijten in de vacht lange poten om tussen het haar door te bewegen. Daar ga ik de bevestiging ook van opzoeken.

Willem-jan Kitslaar, dierenarts, gaf een presentatie over “van vergiftiging tot bijtwonden”. Hij maakt verschil tussen levensbedreigend (binnen 1 uur), binnen 24 uur en geen spoed. Verder gaf hij aan dat bij het NVIC de meeste meldingen van vergiftiging bij konijnen het gevolg is van het eten van een giftige hoeveelheid planten en paddenstoelen. De vraag die dat bij mij oproept is … Welke?

Jammer dat ik een keuze moest maken en daardoor Frank Verstappen, Christoph Mans en Evert-Jan de Boer dit keer heb gemist. Gelukkig waren mijn vriendinnen bij de andere lezingen en kunnen we de kennis uitwisselen.