Uitkopen, Afkopen, Omkopen

11-05-2019 15:25

Uitkopen, Afkopen, Omkopen het is de normaalste zaak van de wereld als je iemand zijn gedrag wilt aanpassen zonder er te veel moeite voor te hoeven doen.
En dit kan alleen als het aanbod aantrekkelijk is anders gebeurd er niets of erger nog versterkt het gedrag dat je juist niet wilt zien. Ouders van jonge kinderen grijpen vaak naar snoep, ouders van oudere kinderen speelgoed en bij pubers en volwassenen wordt vaak met geld of iets van waarde het gedrag beïnvloed.

En dit doen we ook met dieren, want we weten dat het werkt toch?

Dus de hond houden we een koekje voor als we willen dat het gaat zitten en het konijn geven we wat lekkers, het liefst met suikers, als je wilt dat ze doen wat jij wilt. Trainers van dieren maken hier veelvuldig gebruik van. Tja, waarom zou een dier anders iets voor zijn verzorger doen?  Uit liefde?

Tijdens mijn opleiding gedragsbiologie aan de OU en de verschillende trainingen op het gebied van gedrag  (ethologie, cognitieve gedragsbeïnvloeding, omgaan met weerstand, manipuleren van gedrag etc.) en het lezen verschillende boeken - mijn kast staat vol met boeken over de psyche van de mens en de psyche van dieren -  ben ik alsmaar nieuwsgieriger geworden.   

Daarbij ben ik op zoek naar het antwoord op de vraag … Waarom doen mensen en dieren dingen die ze niet willen? Waarom geloven we mensen die de waarheid niet spreken? Fascinerend hoe het ene mens de ander beïnvloedt ofwel manipuleert en hetzelfde geldt voor de dieren.

En als je de mening of advies van een ander niet direct of zonder antwoorden op je vragen opvolgt, dan ben je eigenwijs. En laat ik nou bij de laatste groep horen. Eigenwijs, maar ik sta wel open voor mensen die goed beargumenteerd hun punt maken. Sterker nog daar smul ik van.

De afgelopen tijd loop ik met vragen rond over de toename van de verkoop van gedroogd fruit voor konijnen. Inmiddels weten de meeste konijnenadviseurs etc. dat suikers afkomstig van fruit problemen in de darmen kunnen veroorzaken. Je ziet dan ook op verschillende sites … geef dit met mate. Er zijn zelfs verkopers die andere commerciële producten afkraken vanwege de suikers, maar zelf wel gedroogd fruit aanbieden. Natuurlijk met mate … maar waarom? Ook hier hebben we te maken met het beïnvloeden van het gedrag. Je zegt dat je alles voor konijnen over hebt en natuurlijke producten verkoopt. Alles voor het welzijn van het konijn toch? Je ziet geweldige platen van kruiden en planten in de webshops speciaal voor konijnen. Als konijnenverzorger denk je al snel dat je aan het juiste adres bent. En als je dan lekker door de webshops aan het winkelen bent kom je vanzelf op de suikerhoudende producten, ofwel het gedroogde fruit. Het ziet er allemaal heel verzorgd en heerlijk uit, zeer verleidelijk en bijna onweerstaanbaar . Dus wat doe je… hop in je bestelmandje. En dan wordt het thuis bezorgd en je kunt niet wachten om jouw konijn eens lekker te verwennen. En tja, als je konijn het lust en niet meer bij je is weg te slaan, dan ben je verkocht. Omgekocht, verleid door de aantrekkelijk uitziende snoepjes, want dat zijn het. En net als mensen zijn konijnen al snel verslaafd aan suikers. En dat is nou net waar ik van baal! Te veel aan suikers geeft allemaal verschillende medische klachten, bij mens en dier. Van tandproblemen tot  ontstekingen door het hele lijf. Obesitas, blaasgruis, hogere kans op het krijgen van EC en ga zo maar door. Veel slechte bacteriën die in de darmen leven zijn dol op suikers en planten zich heerlijk voort, produceren met het verorberen van al dat lekkers, lekker veel gas en dat moet er natuurlijk ook weer uit. En we weten allemaal wel wat voor geknetter dat geeft.

Helaas hebben wij mensen ook nog eens het probleem dat als we weten dat iets slecht is we het “slechte” altijd wel op een of andere manier kunnen afzwakken zodat we het verantwoord vinden om een verslaving in stand te houden.
En dan kom ik weer aan het begin van mijn verhaal en vraag mezelf af… hoe krijg ik mensen zover dat ze dieren niet meenemen in onze slechte gewoonten. Omkopen, afkopen of uitkopen. Zeg het maar!